Πρόσφατα είχα μια συνειδητοποίηση για τον εαυτό μου που με προβλημάτισε αρκετά: μου αρέσουν πολλά πράγματα. Η λογική σκέψη κάποιου που το ακούει θα ήταν “και που είναι το πρόβλημα;”. Μου αρέσει να ταξιδεύω, να γράφω, να δοκιμάζω κάθε είδους φαγητό, να βρίσκομαι στα παρασκήνια μεγάλων και μικρών projects, να μιλάω σε κόσμο μέσα από ένα φακό, να ασχολούμαι με τη μόδα και την ομορφιά.

Μέχρι σχετικά πρόσφατα νόμιζα ότι ήξερα τι ήθελα να κάνω με την επαγγελματική μου ζωή. Είχα ένα πλάνο: να σπουδάσω δημοσιογραφία (το οποίο κάνω), να μετακομίσω στη Νέα Υόρκη και να γράφω σε περιοδικά. Πράγματα όμως που ήρθαν στο δρόμο μου στο ενδιάμεσο με έκαναν να σκεφτώ “μάλλον δεν θέλω να κάνω αυτό ακριβώς, γιατί δεν με γεμίζει όσο επιθυμώ.” Οπότε σκέφτηκα “ωραία, ας το αφήσω αυτό στην άκρη για τώρα και ας σκεφτώ τι με γεμίζει και με ενθουσιάζει και μόνο η πιθανότητα του να το κάνω.”Έτσι οδηγήθηκα σε αυτόν τον προβληματισμό: τι κάνεις όταν σου αρέσουν πολλά πράγματα και δεν μπορείς να αποφασίσεις ποιο θα ακολουθήσεις. Εντάξει, το ξέρω ότι δεν χρειάζεται να πάρω τώρα μια απόφαση, αλλά δεν έχω όλη μου τη ζωή να αναρωτιέμαι.

Πιστεύω πως είναι καλό να σου αρέσουν πολλά πράγματα.  Συνήθως όλα αυτά τα πράγματα όμως έχουν ένα κοινό στοιχείο, ακόμα και αν δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Εμένα νομίζω ότι είναι η  δημιουργικότητα. Λατρεύω να προσθέτω το προσωπικό μου στοιχείο σε οτιδήποτε κάνω. Να δημιουργώ κάτι από την αρχή και να το βλέπω να ξετυλίγεται. Ακόμα και με τις συνταγές μαγειρικής, ξεκινάω με τις οδηγίες τους, αλλά καταλήγω να κάνω τα δικά μου. Μερικές φορές πετυχαίνει και μερικές η οικογένεια μου μου χαμογελάει συμπονετικά για να μην με στεναχωρήσει για αυτό που έφτιαξα.

Οπότε δεν μπορώ να μην ρωτήσω τον εαυτό μου: πως νομίζεις ότι θα είναι η ζωή σου σε 10 χρόνια; Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Ξέρω όμως ότι θέλω να κάνω κάτι που να ξυπνάω κάθε μέρα και να είμαι ενθουσιασμένη για αυτό.

Νομίζω πως τελικά το κλειδί είναι να μην κάνουμε πλάνα, αλλά όνειρα. Πιστεύω πολύ στη φράση “όταν κάνεις σχέδια, ο θεός γελάει” επειδή όντως ποτέ δεν ξέρεις πως θα έρθουν τα πράγματα. Για αυτό είναι τα όνειρα, για να μας κινητοποιούν να ασχοληθούμε με όσα μας αρέσουν και να μας κάνουν να σηκωνόμαστε κάθε μέρα από το κρεβάτι.

Οπότε για να απαντήσω στο αρχικό μου ερώτημα “τι συμβαίνει όταν έχεις παραπάνω από ένα πλάνα για τη ζωή σου”, πρέπει να την αφήσεις να σε οδηγήσει ενώ ακόμα κρατάς εσύ το τιμόνι. Δηλαδή, κυνήγησε και κάνε ό,τι σε παθιάζει, αλλά μην τα παρατήσεις όταν δεις ότι δεν είναι όπως τα φαντάστηκες.